Panoramarijtuig

In 1957 ging de Trans Europ Express (TEE) van start. Een netwerk van luxueuze internationale treinen. Onderdeel van TEE waren de Rheingold, een lijn van Hoek van Holland door de Alpen naar Genève en Milaan en de Rheinpfeil, een lijn van Dortmund naar München.

In 1957 zag de Trans Europa Express (TEE) het daglicht. Het betrof een netwerk van luxueuze internationale treinen met louter 1e klas plaatsen. Één van die treinen heette “ Rheingold” en reed dagelijks van Hoek van Holland langs de Rijn en door de Alpen naar Milaan en Genève. Een andere trein heette “Rheinpfeil” en onderhield de verbinding tussen Dortmund en München.

Vanaf 1962 werden speciaal voor deze beide treinen, panoramarijtuigen ingezet om op spectaculaire wijze de reizigers van het fantastische landschap onderweg te laten genieten. Ons rijtuig was het eerst gebouwde rijtuig van in totaal 5 rijtuigen. Eind jaren zeventig stopte de inzet in de “Rheingold” en “Rheinpfeil” en werden alle rijtuigen verkocht aan een Zwitsers reisbureau. Nadat de rijtuigen door de Zwitsers waren doorverkocht, hebben zij in de jaren negentig hun diensten gedraaid in Scandinavië tussen Noorwegen en Zweden. Sinds begin deze eeuw zijn de rijtuigen één voor één weer terug naar West-Europa gekomen en als laatste kwam in mei 2013 rijtuig P201 in Nederland aan.

Bij aankomst in Nederland is het rijtuig grondig aangepakt zodat ze helemaal klaar is voor de toekomst. Het panoramarijtuig is van alle gemakken voorzien. Het rijtuig bestaat uit een eetzaal, een volledig uitgeruste bar en natuurlijk de panoramaruimte. Verder beschikt het rijtuig over een keuken en toiletfaciliteiten.